Национална кампания на тема: „ДЕТСКАТА БЕЗОПАСНОСТ – СПОДЕЛЕНА ОТГОВОРНОСТ И ГРИЖА”

ГДПБЗН – МВР, като официален партньор на ДАЗД през месец април обяви старта на Национална кампания на тема: „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”

Организатори на кампанията са Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с други държавни институции и граждански организации, както и с активното съдействие на кметовете на общините.

Официалния старт на кампанията беше даден на 23 април 2014г.

Мотото на кампанията „ДА ПРЕДПАЗИМ ЖИВОТ! ДА ПРОМЕНИМ МИСЛЕНЕТО!”напълно кореспондира с мисията на превантивните дейности, осъществявани от органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.

Целите на кампанията са:

Да повлияе на национално ниво за повишаване на обществената ангажираност по отношение на намаляване степента на наранявания на децата при пътни инциденти и битов травматизъм и превенция на рисковете.

Да помогне за предотвратяване на детските наранявания чрез повишаване на информираността, знанията и уменията за справяне с проблема.

Да подкрепи разработването и наблюдението на планове за действия на местно и национално ниво, ограничаващи нараняванията при децата.

Да ускори приемането, прилагането и изпълнението на програми за безопасността на децата, основани на доказани добри практики на европейско и национално равнище.

В рамките на кампанията и успоредно с предстоящия й старт обявяваме следните предвидени мероприятия:

1. Национален конкурс за детска рисунка и фотография/ фотоколаж на тема „ПОБЕДИ ОПАСНОСТТА!”.

Чрез този конкурс организаторите и партньорите са уверени, че:
Ще бъде провокиран интереса за предотвратяване и намаляване на случаите на инциденти и битов травматизъм при децата, като самите деца идентифицират и осъзнаят възможните опасности и начините да ги избегнат;
Ще се насочи вниманието на родителите и обществото към темата за детска безопасност;
Ще бъде дадена възможност за изява на творческата индивидуалност на децата и за развитие на креативното им мислене.

Срок за изпращане на творбите: 23 април – 1 септември 2014 г.   Награждаване: 1 ноември 2014 г.

Регламент, формуляр за кандидатстване и приложение по темите, „Наръчник за детска безопасност”: www.sacp.government.bg и ТУК

2. Национален конкурс за реализирани през 2014г. инициативи, програми и проекти по превенция на рисковете от злополуки и наранявания при деца и за отстраняване на опасностите в бита и жизнената среда на децата на тема: „В ПОДКРЕПА НА ДЕТСКАТА БЕЗОПАСНОСТ”.

И в този конкурс целта акцентира върху инцидентите и битовия травматизъм при децата, насочвайки общественото внимание към темата за детската безопасност и насърчавайки реализирането на инициативи, програми и проекти за превенция на рисковете, развивайки социални и емоционални умения и мислене, както при децата, така и при всички възрастни около тях.

Срок на подаване на заявления : 23 април – 3 ноември 2014 г. Награждаване: 20 ноември 2014 г.

Регламент и заявления по образец: www.sacp.government.bg 

3. Провеждане на работни срещи на тема: „В ПОДКРЕПА НА ДЕТСКАТА БЕЗОПАСНОСТ” с цел популяризиране на кампанията и насърчаване на инициативи и програми за превенция.  На форумите ще участват представители на областни и общински организации, регионални инспекторати по образование, териториални структури на МВР, МЗ, ДАЗД, граждански организации, медии и др.

4. Извеждане на приоритетни области и изготвяне на годишен план с конкретни мерки и дейности, които ще бъдат предприети от страна на отговорните институции, както и включване на темата „Осигуряване правото на живот и развитие на детето в сигурна и безопасна среда”, като нова стратегическа цел в Националната програма за закрила на детето.
МПО „Млад огнеборец” – КУПА СВИЛЕНГРАД 2014
Национално ученическо състезание "Защита при бедствия, аварии и катастрофи" - Монтана 2014
Републикански състезания на МПО “Млад огнеборец” – Албена 2014
Тук можете да изтеглите и специално разработен Наръчник по пожарна безопасност за деца.

 • Публикуван е брой 6 на списание "SOS 112"

  Юнския шести брой на електронното списание SOS112 е наличен! https://issuu.com/spisaniesos112/docs/sos112_br06-18 В броя можете да намерите: - Финалния етап на нашия младежки проект DISBEG по...
 • 14 години Ангели от Лим

  Днес се навършват 14 години от трагичния инцидент на река Лим в Сърбия. На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са...
 • Седмица на пожарната безопасност

  В периода от 11 до 15 септември 2017 г. предстои традиционното провеждане на  „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР...
 • СПРИ ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ 2017

  Да опазим зеленото богатство на България за нас и за нашите деца - това е нашият и техният дом! От всички нас зависи да променим статистиката!  Нека започнем от днес!   КЛИКНЕТЕ...
 • Нови предпазни средства за пожарникарите от Варна

  100 чифта пожарникарски ръкавици получи екипът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна. Дарението бе връчено от кмета Иван Портних на директора на РД ПБЗН комисар...