Бойко Борисов: Благодаря на ЕК за грижата за нашите пожарникари

В деня на професионалния празник на пожарникарите и спасителите министър-председателят Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов връчиха ключовете за 42 нови пожарни автомобила, закупени със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Новата пожарна техника ще обслужва седемте най-големи български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. Пожарникарите и спасителите ще имат възможност да пристигат по-бързо на мястото на произшествието и да оказват на пострадалите навременна и адекватна помощ. По този начин ще се сведе до минимум рискът от възникване на крупни пожари в градските зони, а над 40 % от българските граждани ще получат съвременна защита на живота и имуществото си. Новата пожарна техника ще повлияе на работата на над 34 % от българските огнеборци и спасители.

„На днешния професионален празник на българския пожарникар няма по-добър подарък от тези нови 42 автомобила”. Така вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се обърна към служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Съвременната техника, закупена със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, е на стойност 7 млн. евро. Вътрешният министър допълни, че, благодарение на реализираните икономии, тече процедура за закупуването на още 10 автомобила в рамките на същия проект. С приключването му 20% от специализираната техника в пожарните служби вече отговаря на съвременните изисквания за експлоатация.  Министър Цветанов отправи сърдечни благодарности към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, тъй като реализираният проект е плод на съвместната работа на МРРБ и МВР. Вътрешният министър изрази своята признателност към министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев за координацията по отношение на възможностите за усвояване на повече средства по оперативни програми, благодарение на които се осъвременява техниката, с която българските пожарникари работят. Министър Цветан Цветанов изтъкна и усилията на кмета на София Йорданка Фандъкова за подобряване на материалната база на столичните пожарни служби. През изминалата година са извършени подобрения в 160 обекта на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, а в момента се строят четири нови пожарни служби на територията на страната.

„Нашите действия са насочени в интерес на българската пожарна, за да се подобрят условията на труд на всички огнеборци”, бе категоричен министърът на вътрешните работи и подчерта постоянния личен ангажимент на директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов към своите служители.

 От името на всички пожарникари и от свое име главен комисар Николов изрази задоволство от предоставената възможност главната дирекция да кандидатства за този проект, благодарение на който ще се повиши нивото на работа на българските пожарникари.

Ръководителят на отдела, отговарящ за страната ни в Главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия Реналдо Мандметс посочи, че е удовлетворен от съвместната работа, която ще допринесе за повишаване капацитета и възможностите на българските пожарникари да реагират при извънредни ситуации.

Министър-председателят Бойко Борисов лично се увери в качествата на новата пожарна техника. Той подчерта, че предстои да бъдат осигурени още 20 виокопроходими автомобила за пограничните райони по програмата, върху която се работи съвместно с Гърция.

Новите пожарни автомобили бяха осветени от Знеполския епископ Йоан. На тържествената церемония присъстваха министрите Лиляна Павлова и Томислав Дончев, заместник-министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и Димитър Георгиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, ръководители на дирекции във вътрешното министерство и други.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.