Бойко Борисов: Постигнатите от ГДПБЗН резултати са продължение на наследена традиция

Професията ви възлага много отговорности, но и ви дава сили да помагате по всяко време на всеки, оказал се в беда. Убедена съм, че и занапред ще работите със същата всеотдайност – пише в адреса на министър Румяна Бъчварова към пожарникарите и спасителите. По случай празника 303 огнеборци бяха наградени с почетни отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на главната дирекция.

За поредна година, в навечерието на проведения преди 111 години първи пожарникарски събор в София, пожарникарите и спасителите отбелязаха своя професионален празник – 14-и септември.

В поздравителен адрес министър-председателят Бойко Борисов изрази дълбоката си благодарност към професионализма и уважение към готовността на служителите на ГДПБЗН да служат на България, осигурявайки спокойствие на българските граждани и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации. „Постигнатите от вас резултати в служебната дейност са продължение на наследена традиция и са израз не само на добрата ви подготовка, но и на вътрешна убеденост и мотивация, които притежавате. Добре зная каква е цената, която плаща всеки, приел като лична мисия борбата за живота и сигурността на хората, но няма по-голямо удовлетворение от получената благодарност за това, че си помогнал, когато е имало най-голяма нужда от теб. Днес отдаваме и почит пред паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения пожарникари и спасители със съзнанието, че всеки живот е ценен и значим. Бъдете здрави, желая ви достатъчно сили, за да изпълнявате отговорната си работа“, казва в обръщението си премиера и отправя към служителите на главната дирекция пожелания, служейки на благородната кауза за опазване на човешкия живот, да се грижат и за своята безопасност.

От името на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заместник-министър Красимир Ципов отправи поздравления по повод професионалния празник. „Служителите на ГДПБЗН и ръководството на МВР имат ясното съзнание за тази непреходна мисия и голяма отговорност пред обществото. Зная, че ежедневно преодолявате трудности, лишения и решавате множество сериозни проблеми. Професията ви възлага много отговорности, но и ви дава сили да помагате по всяко време на всеки, оказал се в беда. Стана традиция да помагаме и на други държави, застигнати от бедствие. Убедена съм, че и занапред ще работите със същата всеотдайност. С чувство на благодарност за положените усилия, преодолените трудности и удовлетворение от постигнатите резултати в работата, най – сърдечно поздравявам с празника всички служители на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Пожелавам здраве и лично щастие, енергия, много успехи в осъществяването на високоблагородната мисия за защита живота и здравето на гражданите, природните и материалните ценности при пожари,  бедствия и извънредни ситуации“ – се казва в адреса.

„Често вие сте първи на място, когато има нужда да се помогне, да се спаси човешки живот. Това всички го оценяват, заслужавате поклон“ – с тези думи се обърна към служителите на ГДПБЗН кметът на София Йорданка Фандъкова и отправи към тях искрени благодарности за професионализма и ежедневните усилия при пожари, аварии и бедствия в столицата. Тя благодари за сътрудничеството със служителите на аварийно-спасителното звено в Столичната община: Горда съм, че работим заедно и координираме усилията си в името на хората.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов благодари на своите колеги, които ежедневно се грижат за сигурността на българските граждани. Той припомни тежкия летен сезон, през който всеки ден пожарникарите и спасителите доказваха своите способности.

По случай празника 303 огнеборци бяха наградени с почетни отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН.

Десетки поздравителни адреси получиха по повод празника си служителите на ГДПБЗН, сред тях от Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, от началника на отбраната, от Националната асоциация на доброволците в Република България и други партньори, с които работят.

Сред гостите, които почетоха празника на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението пред параклиса „Свети Илия“ бяха заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджив, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, началникът на Националната служба за охрана генерал-лейтенант Ангел Антонов, председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, директорът на БЧК Красимир Гигов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Златко Тодоров, Лилия Борисова – секретар на Националния съвет по превенция на престъпността, директори на дирекции в МВР, колеги, партньори и ветерани. Те бяха посрещнати под звуците на духова музика, изпълнявана от оркестъра на МВР.

Представители на Светата православна българска църква отслужиха молебен за здраве. С поднасянето на венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гостите почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари.

Историческа справка:

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.

В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.