Българо-Японски семинар за партньорите от Западните Балкани

В периода 8-11 ноември 2021 г. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР е домакин на семинар на тема „Предизвикателства, породени от риска от земетресения (Seismic Risk Challenges)“. Съорганизатори на събитието, което се реализира с финансиране по линия на българска официална помощ за развитие, са Министерство на външните работи и правителството на Япония.
България и Япония тясно си сътрудничат за развитието на Западните Балкани и за интеграцията им към Европа и този семинар е част от общите им усилия с цел да допринесе за укрепване на капацитета за реагиране при бедствия и устойчивостта на региона.
С приветствени слова в рамките на откриването на семинара се включиха зам.-министърът на вътрешните работи, г-н Венцислав Катинов, зам.-министърът на външните работи, г-жа Зарица Динкова, посланикът на Япония в България, Н. Пр. Нарахира Хироши, зам.-кметът на Община Велико Търново, г-жа Снежана Данева-Иванова и представител на кабинета на министър-председателя на Япония, г-н Мураками Такео.
В семинара участват експерти от различни ведомства от България, Япония и Западните Балкани, Групата на Световна банка и Хърватия.

Целта на събитието е споделяне на опит и знания от страна на български, японски и чуждестранни експерти с партньорите от Западните Балкани в областта на управлението на риска от бедствия и по-конкретно върху предизвикателствата свързани с риска от земетресения, включително в контекста на пандемията от COVID-19. Акцент ще бъде поставен и на прилагането на модерните технологии, като за целта са поканени представители на няколко частни компании от Япония, Европейската космическа агенция, Агенцията на ЕС за космическата програма, както и представители на научната общност от България и Япония.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.