Българските пожарникари и спасители честват 18 юли

Празникът е повод европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева да поздрави българските пожарникари и спасители.

18 юли е една от бележитите дати в развитието на пожарната безопасност и защитата на населението. На този ден през 1936 г. с Указ № 310 на Цар Борис ІІІ е утвърдена Наредба-закон за противовъздушна и химическа защита на населението в Царство България, регламентираща дейността на различни държавни органи и гражданските задължения. С Решение № 95 на МС от 1993 г. 18 юли денят, стимулирал развитието на структурите за защитата на населението, е обявен за професионален празник.

През тази година тържеството в ГДПБЗН за честването на този празник ще се състои от 14 ч. на 19 юли, когато по традиция ще бъде почетен и Свети Пророк Илия – закрилник от огнени бедствия.

Представители на Българската православна църква при параклиса „Св. Пророк Илия” ще отслужат водосвет за здраве на пожарникарите и спасителите. След това ще бъдат поднесени цветя на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари в района на ГДПБЗН на ул. „Пиротска” № 171 А.

Ръководството на дирекцията ще проведе срещи с бивши служители, пожарникари и спасители, изграждали през годините системата за пожарна безопасност и защита на населението.

Приветствие към служителите от ГДПБЗН – МВР изпрати европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.  В него се отбелязва, че създадената преди 77 години институция изпълнява изключително важната и благородна роля – спасяването на човешки живот, и че възходящата тенденция в броя на бедствията засилва ролята и значението на гражданската защита, като поставя нови предизвикателства и възможности. Българският еврокомисар подчертава значението на инвестициите в превенция, в по-добра и бърза координация на реакцията при кризи на национално и европейско ниво, изразяващи се в намален брой жертви и ограничени щети. Отбелязан е показаният висок професионализъм от българска страна в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС при домакинството на международното учение за издирване и спасяване при разрушения в градска среда, състояло се през март т.г. в Монтана, и в учението „Таранис”, проведено през юни 2013-а в Залцбург.

В приветствие от ръководството на Дирекция „Национална система 112” са засвидетелствани уважение и респект към неоценимия принос на органите за ПБЗН в осигуряването на защитата и безопасността при пожари и извънредни ситуации, както и задоволство от добрите професионални контакти и координация между „Националната система 112” и структурите за ПБЗН.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.