Българските пожарникари отбелязаха своя професионален празник

С благодарност за достойния им труд към служителите на ГДПБЗН се обърнаха президентът на Република България и министърът на вътрешните работи

Знам, че всеки ваш ден е изпълнен с рискове, трудности и предизвикателства. Вашата нелека професия изисква ежедневна демонстрация на кураж и на готовност за саможертва в името на обществото. Да спасяваш човешки животи и да защитаваш здравето и имуществото на хората е не само тежка отговорност. Това е и благодарност от стотиците, за които сте били последна надежда в случай на беда. Имате всички основания да сте удовлетворени от постигнатото, особено в последните напрегнати месеци, заяви пред служителите на ГДПБЗН министър Бойко Рашков. Той сърдечно им благодари за избора да работят с чест и достойнство за хората, които всекидневно им се отплащат със заслужено доверие и им пожела много здраве, успехи и гордост с професионалното наследство, чието начало е положено преди 116 години.

Вие сте представители на професията, за която думите дълг и готовност за саможертва не са празни понятия, а начин на живот – професия рискована и трудна – с тези думи към пожарникарите се обърна президентът Румен Радев. Той изрази искрената си признателност към всекидневните усилия и всеотдайност на огнеборците,  за което те получават заслуженото доверие на обществото. Горд съм, че и тази година бяхте достойно посланици на България и нашите съседи и приятели разбраха, че в труден момент могат да разчитат на нашето партньорство. Президентът на България увери, че ще продължава настоятелно да работи за изграждането на съвременен център за наблюдение, координация и управление.

Празникът традиционно бе отбелязан с официална церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Представители на светата Православна българска църква отслужиха молебен за здраве, а присъстващите на празненството запалиха свещ в параклиса „Св. пророк Илия”. Гостите и служителите почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения колеги с поднасянето на венци и цветя на мемориала, в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

По случай празника 522-ма служители на дирекцията бяха наградени с отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН.

За проявено себеотрицание и професионализъм при изпълнение на служебните задължения, свързани с ограничаване и потушаване на пожарите в Република Северна Македония президентът на страната награждава с орден „За гражданска заслуга“ II степен комисар Георги Пармаков. Със същите мотиви и с медал „За заслуга“ са наградени гл. инспектор Юлиян Петров, комисар Светослав Георгиев и гл. инспектор Димитър Бришимов.

Със заповед на министъра на вътрешните работи ст. комисар Александър Джартов, директор на Дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ при ГДПБЗН, е отличен с почетното отличие на МВР „За доблест и заслуги“ III степен. Почетният знак на вътрешното министерство е присъден на комисар Борис Борисов, комисар Владимир Демирев, гл. инспектор Владимир Радоев, мл. инспектор Костадин Костадинов, мл. инспектор Красимир Кръстев, мл. експерт Димитър Кръстев и мл. експерт Станислав Михов. Министърът на вътрешните работи награждава с почетния медал на МВР гл. инспектор Петър Виденов, гл. инспектор Красимир Пипонков, гл. инспектор Иван Георгиев и мл. експерт Петър Недялков.

Тази година колективни парични награди са присъдени на пожарникарите, участвали при погасяването на пожарите в Република Северна Македония, както и на колегите им от Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Хасково.

 

Историческа справка:

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Република България от 13.09.1995 г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.

В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.