ГДПБЗН отбеляза 14 септември

За поредна година пожарникарите и спасителите заедно отбелязаха своя професионален празник – 14 септември.
В навечерието на 109-та годишнина от провеждането на първия пожарникарски събор в България, който поставя основите на организираното пожарно движение в страната, те почетоха паметта на загиналите си колеги и положиха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн. Представители на Светата Българска православна църква отслужиха водосвет за здраве на служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. На празничната церемония присъстваха ръководствата на Министерството на вътрешните работи и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Министърът на вътрешните работи доц. Йордан Бакалов честити на пожарникарите и спасители празника и припомни значението на днешната дата при създаването на професионалната пожарна и спасителна служба в страната. Той им благодари за всеотдайността, която демонстрират ежедневно в своята работа. „Нека новата техника да стои по-дълго в гаража и да не се налага да работите с нея при извънредни ситуации”, пожела вътрешният министър. В празничното си обръщение директорът на ГД «Пожарна безопасност и защита и населението» инж. Николай Николов припомни преодолените трудности и проблеми през изминалата година. «Професията ни възлага отговорности, но и ни дава сили да помагаме по всяко време на всеки оказал се в беда», подчерта той и припомни, че вече е традиция да оказваме помощ и на други държави в бедствена ситуация. Веднага след празничната церемония инж. Николай Николов покани присъстващите да разгледат част от най-новата пожарна и специализирана техника, доставена през последната година и закупена с европейски средства.Българските пожарникари и спасители получиха поздравителен адрес от еврокомисар Кристалина Георгиева. В него тя оценява високо професионализма и всеотдайността на българските огнеборци. «Вашата хуманност и самоотверженост правят живота на всички нас по-сигурен», се казва още в поздравителния текст.
По повод професионалния празник  над 300 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получиха отличия и благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и Дирекцията.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.