Министър Радев: Благодаря ви за всеотдайността, с която изпълнявате своя дълг

Вие, българските пожарникари, ежедневно преодолявате множество трудности и предизвикателства, на вас хората възлагат много отговорности и в най-трудните моменти очакват професионалната ви подкрепа. Вашата работа – и на администрацията на Главната дирекция, и на служителите, които са на първата линия, са видими за цялото ни общество. Зная, че постигнатото е с цената на много труд. Поздравявам Ви с празника и нека Бог бди на Вас!, с тези думи министър Радев се обърна към огнеборците и спасителите в днешния празничен ден. Той допълни, че през последните години всички служители на ГДПБЗН, освен ежедневните си задачи, са положили и много усилия за доставка на нови пожарни автомобили, за реновирането на сградите на пожарните служби, както и за повишаване пожарната култура на населението.

Празникът традиционно бе отбелязан с официална церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На нея присъстваха главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов, директорите на главни дирекции на МВР, представители на политическото ръководство. За поредна година представители на Светата православна българска църква отслужиха молебен за здраве, а присъстващите на празненството запалиха свещ в параклиса „Св. пророк Илия”. Гостите и служителите поднесоха венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения колеги.

По случай празника 262 огнеборци бяха наградени с отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН.

Историческа справка:

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.

В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.