Министър Терзийски: ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ е структурата в държавата с най-висок рейтинг и доверие в обществото

ГДПБЗН е основна структура на МВР и гръбнакът на единната спасителна система на страната. В много социологически проучвания тя е структурата в държавата с най-висок рейтинг и доверие в обществото, извоювани с много тежък труд, с преборване на много предизвикателства, на които и днес, в този час и тази минута, колегите от пожарната реагират. На всеки 10-12 минути през всички канали и през телефон 112 постъпват сигнали, на които вие сте нужни. Ежедневно всички вие, пожарникарите от столицата и страната, реагирате на хиляди сигнали, заяви в приветственото си слово министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Той благодари на пожарникарите за неуморния труд и в деня на техния празник им пожела здраве и професионални успехи. Министър Терзийски отдаде почит на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг – загинали в огнен миг, превърнал се във вечност.
Празникът бе отбелязан с официална церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На него присъстваха политическото и професионално ръководство на МВР, директори на главни дирекции и дирекции от общата и специализирана администрации на МВР. За поредна година, при спазване на всички противоепидемични мерки, представители на Светата православна българска църква отслужиха молебен за здраве, а присъстващите на празненството запалиха свещ в параклиса „Св. пророк Илия”. С поднасяне на венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, гостите и служителите почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения колеги .

Общо 326 служители на дирекцията бяха наградени с отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН. Със заповед на министъра на вътрешните работи Галина Иванова-Добрева, главен юристконсулт в ГДПБЗН, бе удостоена с почетния медал на вътрешното министерство. За безукорно поведение, постигнати трайни резултати в служебната дейност и висок професионализъм при решаването на служебните задачи с почетния знак на МВР III степен бяха наградени гл. инспектор Иван Иванов, началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ към РДПБЗН-Монтана, ст. инспектор Гергана Илиева, началник на група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ към РДПБЗН-Габрово и ст. инспектор Васил Димитров, началник на група „ДПК и ПД“ в 03 РСПБЗН – Пловдив.

 

Историческа справка:
Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.
В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.