Наградиха 120 пожарникари за 14 септември

Над 120 служители от Главната дирекция и Звената за пожарна безопасност и спасяване в страната получиха благодарност от ръководството на МВР. Утре /15 септември/ от 12 часа столичните огнеборци ще организират детски празник за малчугани от няколко детски градини в столичния детски център «Палавници» /бившият комплекс «Патиланци»/.

Празничният за българските огнеборци ден започна с полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн. На тържествената церемония присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров, генералният комисар Калин Георгиев, гл. комисар Николай Николов, г-жа Цвета Маркова и други официални гости. Представители на Светата Българска православна църква водени от отец Наум отслужиха тържествен водосвет за здраве на българските пожарникари. Зам.- министър Павлин Димитров прочете поздравителен адрес от името на министър Цветан Цветанов и  пожела на огнеборците да бъдат по-силни от огъня.

По-късно в двора на ГД “Пожарна безопасност и спасяване” огнеборците положиха венци и цветя пред мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги, след което всички запалиха свещ за здраве в параклиса “Св. Пророк Илия”.

Тържествата продължиха с прочитане на заповеди за награди на изявили се през годината пожарникари. Над 100 служители от Главната дирекция и Звената за пожарна безопасност и спасяване в страната получиха благодарност от ръководството на МВР. Пред гостите о.з. полковник Жеко Симеонов представи новата си книга за доброволното пожарно движение в България.

От днес до 17 септември в цялата страна пожарникарите ще организират традиционната Седмица на пожарната безопасност. Предвидени са различни инициативи, като тази година акцента на превантивната кампания са горските пожари. Утре /15 септември/ от 12 часа столичните огнеборци ще подарят детски празник на малчугани от няколки детски градини. Децата ще имат възможност да участват в пожарни игри и викторини в столичния детски център «Палавници» /бившият комплекс «Патиланци»/. За поредна година водещ на празника ще бъде бате Енчо.

Кратка история

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и спасяване”  с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г., което възстановява една традиция от времето на първия пожарникарски събор през 1905г. – 14 септември да се чества като празник на огнеборците. На тази дата в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. Общо в работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 непрофесионални пожарни сдружения от страната.

В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.