Национален конкурс “Пожарникар на годината” – 2021 г.

Министър Рашков: Тежката професия ви изправя пред рискове, но ви носи и благодарността на хората, на които помагате в беда
С тези думи вътрешният министър поздрави служителите на ГДПБЗН, отличени в конкурса „Пожарникар на годината – 2021“; Комплексен победител и носител на титлата стана комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН – Добрич
За 27-и пореден път бяха наградени победителите в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите за 2021 година огнеборци, спасители и доброволци получиха своите награди на тържествена церемония в сградата на МВР.
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков поздрави носителите на призовете в категориите комплексен победител и победители за основните направления на дейност – пожарогасене и спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност: „На тези достойни хора разчитаме в беда. Професията им е тежка, но и благодарна – срещат се с риска и страданието, но и с признателните очи на тези, на които помагат. Гордеем се с вашите успехи!“. На над 55 хиляди произшествия за година се отзовават служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. И при всяко от тях са наясно, че трябва да разчитат на колегите си, както на себе си. Затова тези награди са както лични, така и за екипите, които ръководите или от които сте част, отбеляза министър Рашков, подчертавайки и активната работа по линия на превенцията и с уязвимите групи – възрастни хора, хора с увреждания, самотноживеещи и деца. Той увери, че ръководството на МВР ще продължи да подкрепя усилията на главната дирекция за обновяване и подобряване на условията на труд на пожарникарите. От първостепенно значение е през тази година да продължи осигуряването на съвременни средства за защита на оперативните служители.
Огромната дейност, извършвана от пожарните и спасителните екипи, както и предизвикателствата, пред които ни изправя съвремието, налагат предприемането на адекватни и енергични стъпки за реформа на главната дирекция. Тази промяна ще бъде в полза както на българското общество, така и на служителите. Ще бъде ускорена приоритетно и работата по изграждане и реализиране на съвременни системи за оповестяване на хората, каквато е системата BG Alert. Ще продължи и подкрепата за създаването на доброволни отряди. Доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 3000 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на пожарната.
От името на всички наградени комплексният победител и носител на титлата „Пожарникар на годината“ комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН – Добрич, отправи благодарност към ръководствата на МВР и на ГДПБЗН за доверието и за оценката за труда на колегите си – достойни хора, служещи с чест на обществото.
Призовете на отличените връчиха министър Бойко Рашков, заместник-министър Таня Райчева, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, заместникът му главен комисар Станимир Станев, главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН, главен комисар Тодор Гребенаров – директор на ГДЖСОБТ, и главен комисар Деян Моллов – директор ГДГП.
На тържеството присъстваха директори на дирекции в МВР, ръководители на държавни структури, както и представители на партньорски организации, структури на неправителствения сектор и служители от пожарните служби в страната.
Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Тази година комплексен победител и носител на титлата „Пожарникар на годината“ стана комисар Дарин Димитров, директор на РДПБЗН-Добрич. Две колективни награди бяха присъдени на пожарните екипи от Варна и Благоевград, за демонстриран висок професионализъм и компетентност.
 

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.