Откриване на тренировъчен център за действия при наводнения в София

Съоръжението е реализирано по проект: Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Неуморните усилия на десетки служители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и от Академията на вътрешното министерство вече дават резултат. Днес откриваме един от шестте центъра за подготовка на населението за реакция при наводнения, заяви в поздравително слово от името на министър Христо Терзийски началникът на политическия му кабинет Михаил Златанов. Той отбеляза, че създаването на тези модерни тренировъчни полигони са резултат и на осъзнатата необходимост и целенасочените усилия на ръководството на вътрешното министерство и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Това се случи след направените анализи на големите наводнения в село Бисер, в град Мизия и във варненския кв. Аспарухово. Климатичните промени все по-често ще изправят страната ни и Единната ни спасителна система пред предизвикателства, доскоро непознати за нашия географски район. В този смисъл всеки вложен лев в превенция спестява в бъдеще на нашата държава огромни разходи.

Златанов припомни, че подобни тренировъчни площадки и кабинети за теоретична подготовка вече са изградени в областите Пазарджик и Бургас, предстои да се изградят в Шумен, Габрово и Враца, допълни Златанов. Заложената цел е подобряване уменията на служителите на МВР и повишаване знанията на хората за действия при наводнения и последващи кризи. От името на министъра началникът на кабинета поздрави служителите на Главната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ и на Академията на МВР за реализирането на проекта. Вярвам, че тази мащабна инвестиция в подготовката на служителите на МВР, доброволците и населението, ще ни се отплати многократно в бъдеще време. „Благодаря за ценната подкрепата и съдействие на нашите партньори от Министерството на околната среда и водите и Оперативната програма „Околна среда“, каза още Михаил Златанов.

Министърът на околната среда Емил Димитров, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БЧК акад. Христо Григоров изразиха увереност, че изграденото съоръжение ще е полезно за поколения българи с възможността повече пожарникари и доброволци да усвоят и усъвършенстват умения за реакция в тежки ситуации. Те подчертаха, че при преодоляването на кризисни ситуации е изключително важно партньорството и изграденото през годините взаимно доверие.

На откриването присъстваха и заместник председателят на НС Валери Симеонов, заместник министърът на вътрешните работи Милко Бернер, ректорът на Академията на МВР старши комисар проф. дн Любомир Кирилов Тимчев; генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов; главният архитект на София Здравко Здравков. Те наблюдаваха и кратка демонстрация за действия при мащабни наводнения и височинно спасяване.

Върху построения полигон са разположени 19 различни по степен на трудност и от различно естество препятствия, които симулират в най-близка степен реалността при възникване на критична ситуация.

Изграждането на площадките, макар и основна дейност, не е единственото, свършено в рамките на проекта. Изградени и реновирани са зали за теоретична подготовка, подготвени са служители, които вече обучават хората за действия при наводнения. Нещо повече, създадени са програми за обучение на населението, с приоритет към най-уязвимите социални групи – учениците и хората на възраст над 60 години. Съоръжението е реализирано по проект: Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общият бюджет на проекта е малко над 39 млн. лв. Амбициозната програма по проекта предвижда през центровете за обучение да преминат над 90 000 души, 72 000 от тях ще бъдат деца.


Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.