Пожарникарите и спасителите отбелязаха професионалния си празник

Близо 200 огнеборци бяха наградени с благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Поздравителни адреси към служителите от ГДПБЗН изпратиха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и редица партньорски институции и организации

В навечерието на 108-ата годишнина от провеждането на Първия пожарникарски събор в София, поставил основите на организираното пожарно и спасително дело в страната, служителите от ГДПБЗН отбелязаха професионалния си празник 14 септември. Гостите на тържеството – зам.- министър Васил Маринов, главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов, шефът на БЧК Христо Григоров, директорът на НДД Татяна Досева, директорът на дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия” в община Столична Красимир Димитров, кметовете на столичните райони Нови Искър и Илинден, ръководството на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите “Огнеборец”, доброволци от столицата, представители на трите дружества на  офицерите и сержантите от запаса и резерва  и други бяха посрещнати от тържествен строй и под звуците на духова музика, изпълнявана от Оркестъра на Академията на МВР.

Духовният надзорник на софийската света Митрополия отец Кирил отслужи молебен за здраве и поздрави пожарникарите и спасителите от името на  Светата православна българска църква, след което всички присъстващи бяха поканени да запалят свещ в параклиса „Св. Пророк Илия”.

Гостите на тържеството почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и спасители с поднасянето на венци и цветя на мемориала, в двора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Веднага след това служители от ГДПБЗН  бяха наградени с благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и от ръководството на главната дирекция.

За пръв път (преди излъчването утре от 8.30 ч. по Канал 1 на БНТ) бе представен документалният филм „Един ден в пожарната” на продуцентската компания „ДЖИ ЕНД ДЖИ 55” ООД с режисьор и сценарист Ефемия Фард, проследяващ с възстановки напрегнатото, изпълнено с риск и опасност за живота всекидневие на пожарникарите. посветен на пожарникарската професия. Наградени бяха кметът на район Нови Искър за принос при създаването на филма, както и деца, участвали в заснемането му.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА:  

Денят 14 септември е определен за Професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с Решение № 385 на Министерски съвет на Република България от 13.09.1995 г. По този начин е възстановена традицията от времето на Първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. В дневния ред на събора и чрез писмо до Министерството на вътрешните работи са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация – организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Днес в Пловдив бе основан турнир по пожароприложен спорт за купата “Тримонциум”.  Състезанието се проведе между най-добрите в България, не като отборни, а като индивидуални постижения.

Организатори са Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, Българската федерация за пожароприложен спорт и Спортен клуб “Пловдив 160”. В състезанието участваха 13 отбора с над 100 състезатели от Областните управления “Пожарна безопасност и защита на населението” в страната и от факултет “Пожарна безопасност и защита на населението” при Академията на МВР. Дисциплините на турнира бяха  “100 метрова пътека с препятствия”, “Изкачване с щурмова стълба” и „Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия”.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.