Пожарникарите отбелязаха своя професионален празник – 14-и септември

275 огнеборци получиха писмена похвала от ръководствата на вътрешното министерство и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

В навечерието на 112-та годишнина от провеждането на първия пожарникарски събор в София, поставил основите на организираното пожарно движение в страната, пожарникарите отбелязаха своя професионален празник – 14-и септември.

Всеки ден изпълвате със съдържание своята дейност – да защитавате и пазите животът, здравето и имуществото на българските граждани, с тези думи зам.-министър Стефан Балабанов поздрави служителите на ГДПБЗН. От името на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, той им благодари за ежедневната дейност и им пожела да използват по-рядко техниката – модернизирана на 80-90% и защитното облекло, което предстои да бъде предоставено.

Благодаря на гостите, които днес са с нас и уважиха празника ни, каза в приветствието си към служителите на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Сред нас е посланик Меглена Плугчиева, с която за последните 15 години успяхме да поставим основите на тясно и ползотворно сътрудничество с Германия и Швейцария. Тук е и Огнян Златев, председател на постоянното представителство на ЕК в страната ни, който помогна да модернизираме технически българската пожарна, каза още директорът на главната дирекция. Той подчерта, че техниката, дори и нова, винаги може да създаде проблем, но не и хората, които служат в българската пожарна – те винаги са готови да помогнат на човек в беда. Намираме се на знаково място, може би най-символното за българските огнеборци – паметникът на 97-те пожарникари, заменили един огнен миг за вечност, а зад нас е храмът на нашия небесен закрилник и пазител св. Пророк Илия. Равносметката дотук показва, че сме постигнали добри резултати, но има и много нерешени задачи, част от които са поставени от нашите колеги. Протестът е знак за проблем, но и за трудност, която можем да решим заедно. Реализираме значителна инвестиционна програма, в рамките на която ще подобрим условията на труд на пожарникарите в 22 пожарни служби. Осигурено е финансиране за допълване на потребностите от лични предпазни средства. Няма да изоставим и инвестирането в придобиване на нови знания и повишаване на подготовката, каза в заключение гл. комисар Николай Николов.

Тържеството, което се проведе пред паметната плоча в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, започна с националния химн, изпълнен от оркестъра на МВР. От името на Българската православна българска църква отец Бисер отслужи молебен за здраве. Гостите на тържеството, сред които зам. министрите на вътрешните работи Красимир Ципов, Стефан Балабанов и Милко Бернер, Меглена Плугчиева, посланик на България в Конфедерация Швейцария, председателят на постоянното представителство на ЕК в България Огнян Златев, главният секретар на вътрешното министерство гл. комисар Младен Маринов, полк. Емил Тонев, заместник директор на НСО, д-р София Стоименова, гл. секретар на БЧК, о.з. ген. Кирил Войнов, представители на държавни структури, партньори на главната дирекция, служители и ветерани, почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и спасители с поднасянето на венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Час по-рано 275 огнеборци от цялата страна получиха писмена похвала от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН. Седемнайсет пожарникари от Районните дирекции в Благоевград, Бургас, Велико Търново и София бяха наградени с обявяване на благодарност и с парична награда. В рамките на тържествената церемония на петима служители на ГДПБЗН бяха връчени почетни знаци на Министерството на вътрешните работи.

Историческа справка:

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.

В дневния ред на събора са поставени съществени за времето си въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.