Пожарникарите отбелязаха тържествено Илинден – 2018 г.

За 18-и пореден път, изправени пред параклиса, построен с ваши средства и доброволен труд, отдаваме почит на един от най-уважаваните и тачен едновременно от християни, мюсюлмани и юдеи светец. Според Светите книги и народните ни вярвания, той  носи дъжд, закриля живота и пази реколтата на стопаните от пожар. Не случайно Св. пророк Илия е закрилник и ревностен застъпник на българските огнеборци. С тези думи заместник-министър Красимир Ципов се обърна към пожарникарите и ги поздрави от името на министъра на вътрешните работи. Той посочи, че днес е и ден, в който си спомняме с възхищение за онези наши колеги, които пожертваха себе си, спасявайки чужд живот. Те изпълниха завета на пожарникарите – замениха един огнен миг за вечност.

Зам.-министър Ципов припомни, че само преди седмица, при последните наводнения в различни части на страната, служителите на ГДПБЗН за пореден път доказаха, че изпълняват с достойнство високо благородната си професия.

За поредна година българските огнеборци отбелязаха деня на своя закрилник – Старозаветния пророк Илия. По традиция в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” бяха отслужени заупокойна литургия за загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и водосвет за Илинден. Представители на Светата Българска православна църква благословиха обредния хляб, както и всички служители на противопожарната служба и гости на тържеството.

Празничният ден е повод да почетем делата на всички, посветили живота си на борбата с пожарите и бедствията, както и на онези колеги, които със своята жертвоготовност избраха да застанат до огнената колесница на Свети Пророк Илия. Поклон! Скъпи колеги, пожелавам Ви много професионални успехи и удовлетворение от отговорната работа, която изпълнявате. Бъдете живи и здрави, все така с достойнство носете своя професионален дълг и нека огън да има само във Вашите благородни сърца, каза в поздравителното си слово към служителите на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Присъстващите поднесоха венец от името на ръководството на МВР и цветя на мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари

***

Параклисът в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” е построен и тържествено осветен през 2001 година. Той носи името на светеца Гръмовник – Старозаветния пророк Илия, който според народните вярвания пази хората и тяхното стопанство от огнената стихия. Строежът на храма е извършен с доброволен труд и средства на служителите от главната дирекция. Върху двата странични витража на параклиса са изобразени символи на пожарникарската професия, а върху централния – огън и два меча.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.