Пожарникар на годината 2007 г.

На тържествена церемония в Дом № 2 в Резиденция “Бояна” бяха наградени победителите на национално равнище в ежегодния Национален конкурс “Пожарникар на годината” за 2007 г.

Тринадесетото издание на ежегодния Национален конкурс “Пожарникар на годината” приключи с тържествена церемония за награждаване на победителите за 2007 г., състояла се на 23 януари в Дом № 2 в резиденция “Бояна”. Общо 13 служители от НСПБЗН – МВР в пет категории на конкурса получиха титлата “Пожарникар на годината” и бяха наградени от министъра на вътрешните работи и директора на националната служба. В приветственото си слово министър Румен Петков изтъкна, че е изключително щастлив от това, че Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението е с най-високото обществено доверие сред останалите държавни институции”.

На тържеството, по предложение на областния управител и директорите на ОДП и ОДПБЗН – Бургас, министърът на вътрешните работи връчи награди на още 3-ма пожарникари и двама полицаи, проявили себеотрицание и доблест при спасяването на 40 души при пожара в РИОКОЗ – Бургас, възникнал на 15 януари т.г.

По особено тържествен начин на специална церемония в Дом № 2 в резиденция “Бояна” бяха връчени наградите на победителите в Националния конкурс “Пожарникар на годината 2007”. Гости на церемонията бяха

Гости на тържеството бяха министър Румен Петков, зам.-министър Раиф Мустафа, главен комисар Веселин Петков – директор на НС “Полиция”, Иван Драшков – заместник-директор на ДАНС, г-жа Цвета Маркова – председател на ДКСИ, заместник-министърът на държавната политика при бедствия и аварии Валери Николов, главният директор на Национална служба “Гражданска защита” Андрей Иванов, главен комисар Живко Живков – директор на ГД “Жандармерия”, , кметът на Свищов Станислав Благоев, бившите директори на пожарната Михаил Милев и Кирил Войнов, ветерани и служители.

Сред гостите на тържеството бе и съставът на Националния отбор по пожароприложен спорт, който през миналата година на международни състезания записа едни от най-високите постижения за страната до момента.

За пети пореден път водеща бе очарователната Цвета Кирилова от Военния телевизионен канал.

В приветственото си слово към победителите в конкурса министърът на вътрешните работи заяви: “Изключително щастлив съм, че Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението е с най-високото обществено доверие сред останалите държавни институции. Вие сте направили съзнателно избора си да служите на гражданите, обществото и България. Това е много тежък труд с огромно натоварване, риск и решения, които водят до спасяване на човешки животни и имущество. Трудът ви не е заплатен по начин, по който да овъзмезди подготовката и усилията ви, но те се виждат и оценяват високо.” , Той добави, че през последните 20 години инвестициите в техниката не са на необходимото равнище и амбицията на вътрешното министерство е през 2008 г. да има сериозни такива, като уточни, че през миналата година са купени 40 нови противопожарни автомобила.

За показаните комплексни професионални качества и постигнатите високи резултати в служебната им дейност той награди 13-те служители, сред които и една жена. Излъченият за комплексен победител едновременно по двете основни направления на дейност на НСПБЗН – МВР главен инспектор Стефан Димитров – началник на РСПБЗН – Свищов, получи “Почетен знак на МВР ІІІ степен”. За титлата “Пожарникар на годината” останалите служители от министъра на вътрешните работи бяха наградени “С обявяване на благодарност” и 5 дни платен отпуск.

“Пожарникарите на 2007 г.” бяха наградени и от директора на НСПБЗН главен комисар Николай Николов с грамоти, статуетки – запазена марка на конкурса, и с парични награди.

От името на наградените благодарност за полученото признание изказа потомственият пожарникар – главен инспектор Стефан Димитров, комплексен победител в конкурса.

От министъра на вътрешните работи на церемонията по предложение от областния управител на Бургас Любомир Пантелеев и директорите на областните дирекции “Полиция” и “Пожарна безопасност и защита на населението” с “ Обявяване на благодарност” и с парични награди бяха 3-ма пожарникари и 2-ма полицаи, участвали в спасяването на 40 души от персонала на РИОКОЗ – Бургас при пожара от 15 януари т.г. Наградените служители са: инспектор Койчо Иванов, главен пожарникар Тодор Георгиев, пожарникар Иван Коев, главните полицаи Деян Лазаров и Марин Димитров.

На церемонията бе обявено, че министър Румен Петков е издал заповеди за награждаване “С обявяване на благодарност” и с колективна парична състава на Националния отбор по пожароприложен спорт (водачът, треньорът и състезателите) – за спечеления бронзов медал на Третия открит европейски шампионат на пожарникарите и спасителите, проведен в гр. Острава, Чехия, през септември 2007 г. (в дисциплината “Бойно разгръщане от мотопомпа”), както и за шампионската титла, спечелена през м. октомври ІV Балкански състезания в гр. Сибиу, Румъния. Българската федерация по пожароприложен спорт също е предвидила награди за състава на националния отбор.

Присъствалите на церемонията журналисти бяха поканени на тържество на 24 януари в Централното фоайе на Министерство на вътрешните работи за раздаване на годишните награди на Спортната асоциация на МВР. Стана ясно, че сред наградените ще бъдат Националният отбор по пожароприложен спорт и младежкият противопожарен отряд “Млад огнеборец” от ОУ “Отец Паисий” – гр. Враца, който е победител в Осмите републикански състезания Албена – 2007.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.