Пожарникар на годината – 2010 г.

Министър Цветан Цветанов: Вашият професионализъм е повод за гордост за всеки българин във всяка една точка по света. Вътрешният министър обяви, че е сформиран модул от 50 огнеборци, който е постоянно на разположение на Европейската комисия. Пожарникарите ни ще могат в кратки срокове да реагират при възникване на бедствени ситуации на територията на ЕС.

Комисар Симеон Георгиев  – началник на Девето управление ПБЗН, спечели титлата “Пожарникар на 2010 г.”.

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичната атака в Москва започна церемонията по награждаването на победителите в конкурса «Пожарникар на годината 2010». На тържеството присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, зам.-министър Димитър Георгиев, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, директори на дирекции и представители на ръководството на МВР. Събитието беше уважено и от министъра на физическото възпитание и спорта  Свилен Нейков.

На церемонията по награждаване на отличените служители на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” вътрешният министър Цветан Цветанов поздрави българските огнеборци и им пожела дълголетие и по-малко инциденти, на които да се отзовават. “В международен план с действията си вие станахте част от българската дипломация”, допълни той. Вътрешният министър поздрави огнеборците и от името на еврокомисар Кристалина Георгиева, която оценява високо действията и професионализма, проявен при участие в международни мисии. Министър Цветанов обеща, че в близко бъдеще ще започнат процедури за обновяване на техниката и автопарка на българските пожарникари. Той оцени като крачка напред структурните промени, при които «Гражданска защита» и Пожарната бяха обединени.

В оспорвана конкуренция сред повече от 100 огнеборци от цялата страна, тази година титлата “Пожарникар на 2010 г.” спечели комисар Симеон Григоров – началник на столичното 9РУ “ПБЗН”. В обръщението си към колегите, той благодари за високото отличие и го посвети на всички всеотдайни служители. Комисар Григоров припомни, че през изминалата година българските пожарникари са реагирали на близо 38 000 произшествия. «Миналата година беше напрегната за нас, но ние защитихме по достоен начин името и авторитета на професията си», допълни той. Кариерата в системата на МВР комисар Симеон Григоров започва през 1977 г. като инспектор в Столичната пожарна. Специални благодарствени грамоти получиха и три екипа спасители, които са показали високи резултати през изминалата година. Командирът на Авиобаза „Крумово” полк. Злати Златев, ръководителят на правителствения „Авиоотряд-28”  Пенчо Пенчев и председателят на ловната дружинка на с. Ямна г-н Тони Вутков. Всички наградени получиха преносими компютри от “Мобилтел ЕАД”.

Годишните награди “Пожарникар на годината” се връчват за шестнадесета поредна година. Конкурсът има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност и ликвидирането на последствията от бедствия, аварии и катастрофи. Церемонията е съвместна инициатива на МВР и Фондация “Доверие и закрила” с председател Христо Друмев. Конкурсът за титлата “Пожарникар на годината” се провежда в пет раздела.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.