Пожарникар на годината – 2012 г.

Министър Цветан Цветанов: През трудната за всички ни 2012 г. вие се наредихте сред най-достойните българи. С тези думи министърът на вътрешните работи се обърна към служителите на ГДПБЗН по време на церемонията по награждаване на победителите в ежегодния Национален конкурс „Пожарникар на годината”. Титлата „Пожарникар на 2012 г.” спечели главен инспектор Севдалин Кехайов – началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението” –Златоград.

На церемонията по награждаване на отличените служители на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” вътрешният министър Цветан Цветанов поздрави огнеборците и им благодари за достойната и професионална работа, която се измерва в спасени човешки животи. Той припомни, че през последните години българските пожарникари откликнаха на призиви за помощ и работиха всеотдайно рамо до рамо със свои колеги от Русия и Израел, което ги превърна в неделима част от европейската система за сигурност. „Днес само част от вас получават награди, но те са резултат от екипната дейност при кризисни ситуации”, допълни министър Цветанов. Той подчерта, че ръководството на министерството полага максимални усилия за подобряване условията на работа на служителите на ГДПБЗН. „Обявени са обществени поръчки на стойност 130 милиона лева за пожарна и високопроходима техника. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Околна среда”, отбеляза вътрешният министър. В контекста на прилагането на приетата Национална стратегия за развитие на доброволчеството министър Цветанов изтъкна, че до края на настоящата година доброволните формирования ще наброяват 2000 души, а в края на следващата година се очаква те да бъдат 4000.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият – за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. От 2012 година е създадена и  категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

В националния конкурс титлата “Пожарникар на годината” спечели главен инспектор Севдалин Кехайов – началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението” –Златоград. През изминалата година ръководената от него служба е реагирала на 106 произшествия, от тях 38 пожара. В други 54 случая екипът му е участвал в аварийно-спасителни операции. Голяма част от тях  са извършени по време на февруарските наводнения, при които бе обявено бедствено положение на територията на общините Златоград и Неделино.

В раздел „Превенция” награди получиха плевенските инспектори Надя Коцева и Георги Михов, главен пожарникар Марко Петкански от Панагюрище и пожарникар Деян Христов от Балчик. Отличените в категория „Контролна дейност” са инспектор Петя Кюпова–Господинова от Варна, столичният инспектор Борис Настев и главните пожарникари Станчо Станчев от Карнобат и Ангел Кюлев от Кърджали. Победител в раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност” стана бургаският инспектор Николай Николаев. В същия раздел награди получиха старши инспектор Данко Данков от Стара Загора, старши спасител Генко Аргиров от Пловдив, главен пожарникар Стоил Стоилов от Харманли и главен пожарникар Янко Янакиев от Сливен.

Областните управители на Стара Загора и Смолян – Недялко Недялков и Стефан Стайков получиха признанието на българските пожарникари за демонстриран личен принос при осигуряването на пожарната безопасност и защитата на населението. Директорът на айтоското СОУ „Никола Вапцаров” Анка Желязкова бе отличена за превантивната дейност, която осъществява сред учениците.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов отличи Станислав Георгиев от Видин за гражданска доблест. С риск за живота си той евакуира възрастно семейство при битов пожар. Един от първите членове и ръководител на доброволното формирование на Столична община Благой Тошев също получи приз в рамките на Националния конкурс „Пожарникар на годината”. Главен комисар Николай Николов връчи на кмета на с. Бистрица Николай Гюров грамота за проведената кампания „Ако обичаш природата и планината, стани един от нас – запиши се доброволец” и отбелязването на 5 декември – Международния ден на доброволеца.

Сред официалните гости на събитието бе и израелска делегация. В рамките на визитата гостите ще се запознаят с възможностите за обучение в Центъра за подготовка на ГДПБЗН в Монтана. Представители на главната дирекция и участници в делегацията на Държавата Израел ще обсъдят възможностите за подписване на декларация за сътрудничество между двете държави, която ще облекчи процедурите при оказване на взаимна помощ при възникване на кризисна ситуация.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, доц. Лазар Каменов, д-р, заместник-министър на физическото възпитание и спорта, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров, председателят на БЧК Христо Григоров, председателят на фондация „Доверие и закрила” Христо Друмев, директорът на Националния дворец на децата Таня Досева и други.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.