Пожарникар на годината – 2013 г.

За 19-и пореден път наградиха най-добрите пожарникари. Със заповед на вътрешния министър гл. комисар Николай Николов бе удостоен с почетното отличие „За доблест и заслуга” II-ра степен. За първи път в историята на конкурса двама пожарникари спечелиха комплексната титла

За 19-и пореден път се проведе церемонията по награждаването на победителите в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите 15 огнеборци и спасители за 2013 година получиха своите награди в Централния военен клуб. На тържеството присъстваха заместник- министрите Васил Маринов и Пламен Ангелов, главният секретар на МВР гл. комисар Светлозар Лазаров, председателят на фондация „Доверие и закрила” Христо Друмев, представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, служители на главната дирекция, гости.

„Победителите в заключителния етап на Национален конкурс „Пожарникар на годината 2013” са героите на деня, защото техният труд и професионализъм се ползват с голямо обществено доверие”, се казва в приветствието на министър Цветлин Йовчев до служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. В поздравителния адрес вътрешният министър подчертава, че през изминалата година пожарникарите и спасителите са положили големи усилия и са постигнали високи резултати за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на миграционния натиск.

Със заповед на министър Цветлин Йовчев гл. комисар Николай Николов бе удостоен с почетното отличие на „За доблест и заслуга” II-ра степен. Наградата му е присъдена за принос при организирането и оборудването на местата за настаняване на бежанци.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият – за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. В настоящия конкурс е създадена и категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Двама пожарникари станаха комплексни победители за първи път в историята на конкурса. Заместник-министър Васил Маринов връчи титлите „Пожарникар на годината” на главен инспектор Атанас Атанасов – началник на РСПБЗН – Сандански и главен инспектор Николай Кирилов  – началник на РСПБЗН – Крумовград. Със заповед на министъра на вътрешните работи и двамата са наградени  с „Почетен знак на МВР” III-та степен.

В раздел „Превенция” награди получиха пожарникар Юлия Кечеджиева от Столичната пожарна слуба, началника на УПБЗН – Септември гл. пожарникар Александър Генчин , началник група ДПК, „Планиране и превантивна дейност“ в РСПБЗН – Смолян гл. инспектор Благой Янковски, инспектор Иван Попов  от Бургас,  гл. пожарникар Бисер Петров  от Крумовград и гл. пожарникар Кирил Караиванов  от Раковски.

Победители в раздел „Пожарогасителна и спасителна дейност” станаха старши спасител Галин Стоянов  от Габрово, гл. пожарникар Петър Цолов от Белоградчик, инспектор Георги Станчев от Плевен и инспектор Александър Николов  в Пета РСПБЗН при СУПБЗН.

Отличие в категория „Контролна дейност” получи  инспектор Людмил Лозанов  от РСПБЗН – Шумен. В същата категория бе награден и старши инспектор Валери Великов  от РСПБЗН – Горна Оряховица.

Тази година наградата за гражданска доблест получи Ивайло Янчев – началник на дежурна смяна в Първа РСПБЗН – Варна. През 2013 година с риск за живота си той евакуира  семейство при битов пожар и ръководи първия пристигнал екип при инцидента край село Езерово. Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” отличи други четирима варненски пожарникари, взели активно участвали при  ликвидирането на този инцидент.

За проявена гражданска доблест и героизъм награди получиха и студентите от Русе Симеон Симеонов и Максим Асенов. Преди по-малко от месец двете момчета извадиха от горяща къща 82-годишна жена. За съществен принос в осигуряването на пожарна безопасност и защита на населението през изминалата година награди получиха и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.