Пожарникар на годината – 2014 г.

Министър Веселин Вучков: Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са опора на хората. Щастлив съм от оценката, която те получават именно от гражданското общество. На юбилейната 20-а церемония  „Пожарникар на годината“ вътрешният министър връчи наградата за комплексния победител Иван Пачов, началник на РСПБЗН – Димитровград.

На церемонията „Пожарникар на годината – 2014“ присъстваха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, заместник министър Красимир Ципов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, заместник-главният секретар Георги Костов, началникът на отбраната и други официални гости.

Горд съм, че точно в този момент ръководя един от двата основни стълба на Министерството на вътрешните работи  – „Пожарна безопасност и защита на населението“, заяви министър Вучков. Имах възможност на място във Варненско, Добричко, Елхово да се уверя в действията ви и в изграденото от вас доверие през годините, допълни той и изрази специална благодарност за това към  директора  на ГДПБЗН инж. Николай Николов и всички служители. Вучков подчерта още веднъж, че оценката на гражданското общество за работата на пожарникарите и спасителите е най-важна, а тя се вижда на практика в проявеното разбиране на хората, евакуирани превантивно при последните наводнения на територията на страната.  Вътрешният министър връчи наградата за комплексен победител на „Пожарникар на годината 2014г.“ на Иван Желязков Пачов – началник на РСПБЗН – Димитровград.

По време на церемонията министър Веселин Вучков представи пред служителите си заложената програма за протичащото в момента  мащабно обновяване на техниката в ГДПБЗН. Над 330 милиона лева – европейски средства са отпуснати от 2012 г. до момента за пълното обновяване на пожарната служба. Амбицията е до края на годината над 140 пожарни служби ще бъдат с изцяло нови пожарни автомобили и на 100 % всички пожарникари и спасители да са осигурени с лични предпазни средства.  Той им пожела здраве, много воля и упоритост и готовност да изпълняват дълга си.

По думите на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева  това, което правят пожарникари и спасители,  е основание за гордост, мерило за доблест, чест и гражданска ангажираност. Тя връчи наградите на тримата мъже Николай Кирилов, Николай  Градев и Марин Гърков, които проявявайки смелост и себеотрицание през лятото на миналата година помогнаха на бедстващи хора между Созопол и Бургас. Техните действия изпълват със съдържание понятието доброволец.

Благодарствени писма за церемонията „Пожарникар на годината 2014“ пристигнаха от Министерството на земеделието и храните  и Българският червен кръст.

В далечната 1894-а година българските огнеборци издават своето списание „Пожарникар”. Негов издател е Спиро Костов – един от първите командири на Столичната пожарна команда. В първия брой на списанието са публикувани десетте нравствени заповеди към пожарникарите, съхранени до днес. Те стоят в основната на ежегодния Национален конкурс „Пожарникар на годината”, чиято цел е издигане престижа на професията – пожарникар и спасител. Домакин на конкурса тази година е Националният дворец на културата. Още при основаването на Националния конкурс „Пожарникар на годината” през 1995 г. той е подкрепен от фондация „Доверие и закрила” с председател Христо Друмев, чиято цел е подпомагане и стимулиране на дейността на служителите от Министерството на вътрешните работи.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.