Пожарникар на годината – 2018 г.

Зам.-министър Красимир Ципов: Дължим уважение за самоотвержеността в ежедневната работа на служителите на ГДПБЗН, които с риск за себе си спасяват човешки животи. От името на министъра на вътрешните работи той увери, че ръководството на МВР ще продължи да подкрепя своите пожарникари и спасители.

За 24-и пореден път се проведе церемонията за награждаване на отличените в конкурса „Пожарникар на годината”. Най-добрите огнеборци и спасители за 2018 година получиха своите награди в Централния военен клуб в София. Избраният за комплексен победител комисар Иван Панайотов, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“- Пазарджик, благодари за отличието и сподели, че го приема като приз за всички колеги от регионалната дирекция. По думите му, това е признание на всеотдайната работа на всеки един от целия личен  състав, който всеки ден се сблъсква с границата между живота и смъртта, докато спасява здравето и имуществото на хората. Комисар Иван Панайотов е ръководил през изминалата година погасяването на няколко сложни пожара в обществени сгради и в горския фонд на страната. Службите на територията на областта са се отзовали на повече от 2000 сигнала за произшествия и инцидента. Комисар Панайотов лично ръководи екипите и при преодоляване на последствията от наводненията в тази част на страната. За изминалата година екипите на пожарната от област Пазарджик са спасили 16 човека при различни инциденти. Комисар Иван Панайотов активно подпомага възраждането на доброволчеството – създадени са повече от 10 нови доброволни формирования. 

Още единайсет достойни служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получиха своите призове на церемонията. Те бяха отличени в трите направления на дейност – държавен контрол, превенция и пожарогасителна и спасителна дейност. Традиционно в рамките на церемонията награди бяха връчени на партньори на пожарните служби, както и на отличените за изминалата година доброволци.

Благодарим ви, колеги, всички вие заслужавате отличието. За вашата самоотверженост в ежедневната работа да спасявате човешки живот ръководството на вътрешното министерство ви дължи огромно уважение,  заяви зам.-министър Красимир Ципов в поздравителното си слово към пожарникарите. За миналата година служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са се отзовали на над  45 000 произшествия и са реагирали на над 30 000 инцидента. Той увери пожарникарите и спасителите, че политическото и професионалното ръководство на МВР ще продължи да им оказва подкрепа и да работи за подобряването на  условията им на труд, защото тяхната работа е в полза на обществото и гражданите.

На тържеството присъстваха заместник-министър Стефан Балабанов, главният  секретар гл.комисар Ивайло Иванов  и заместникът  му гл.комисар Георги Арабаджиев, началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, директорите на Главни дирекции „Национална полиция“,  „Борба с  организираната престъпност“ и „Гранична полиция“, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят  на Фондация “Доверие и закрила” Христо  Друмев, представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, бивши директори и служители на главната дирекция, много гости.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.