Служители на ГДПБЗН са наградени с държавни отличия

Отличените участваха в потушаването на големи пожари, възникнали на територията на страната и в Република Северна Македония през миналата година
На церемония в Гербовата зала президентът Румен Радев удостои с държавни отличия служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, участвали в потушаването на големи пожари през 2021 година в България и Република Северна Македония. „Вие ни карате да се чувстваме по-сп
„Като човек, попадал в ситуации на повишен риск, високо ценя вашите морално-волеви качества“, заяви държавният глава, подчертавайки високия професионализъм, смелост, себеотрицание и всеотдайност, проявени от огнеборците в много сложна обстановка и при тежки задачи. „Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на цялото ни общество“, допълни президентът.
По време на церемонията с орден „За гражданска заслуга“ втора степен бе удостоен комисар Георги Пармаков. Отличието е за съществения му принос и заслуги за сигурността и обществения ред в Република България и борбата с бедствия и аварии.
Държавният глава Румен Радев награди с медал „За заслуга“ комисар Светослав Георгиев, гл. инспектор Юлиян Петров, гл. инспектор Димитър Бришимов и младшите експерти Давид Гълъбов, Димитър Георгиев, Ангел Величков и Димитър Златков.
Приемаме тези награда като израз на висока оценка за работата на българските пожарникари и спасители, заяви по време на церемонията комисар Георги Пармаков, директор на РДПБЗН – Благоевград. От името на наградените той благодари за признанието и допълни, че с колегите си приемат отличията с чест и чувство на изпълнен дълг.
Комисар Пармаков и главен инспектор Петров са допринесли за умелото организиране и ръководство на място за погасяването на пожара в Република Северна Македония миналата година. „Вие успяхте по най-добрия начин да спасите хора и имущество, да ограничите пожара и не допуснахте той да се пренесе на територията на Република България. Така заслужихте признателността на хората в Република Северна Македония, уважението на вашите колеги от Австрия и Словения, издигнахте авторитета на България“, заяви Румен Радев.
Комисар Георгиев и главен инспектор Бришимов са участвали в ръководството на силите и средствата за пожарогасене на територията на областите Кюстендил и Пловдив през лятото на 2021 г.
Огнеборците Давид Гълъбов, Димитър Георгиев, Ангел Величков и Димитър Златков са участвали в гасенето на огъня в жилищна сграда в Благоевград през декември миналата година, с което спасиха от задушаване осем души, сред които четири деца.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.