С очите си видях бедата – 2016 г.

Победителите в конкурса „С очите си видях бедата” – 2016 г. получиха награди на тържествена церемония в Националния дворец на децата. Младите художници бяха удостоени със специални грамоти и зарадвани с предметни награди.
За поредна година Националният дворец на децата бе домакин на заключителния етап от Националния конкурс за детска рисунка с международно участие “С очите си видях бедата”, който се провежда с подкрепата на Секретариата на Откритото частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа – EUR-OPA. На тържествената церемония 33 деца, разпределени в четири категории получиха специални грамоти за постигнатите от тях резултати. ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и Фондация „Четири лапи” зарадваха участниците в конкурса и с богати предметни награди. На церемонията присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов, инж. Иван Видоловски, председател на Националната асоциация на доброволците, родители на наградени деца, учители и служители на пожарни служби. Тази година проявата бе посветена на 5-ти декември – Международен ден на доброволеца.
„Поздравявам родителите на децата, участвали в Националния конкурс, защото ги насърчават да развиват своя талант”, каза в приветствието си към присъстващите директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Той благодари и на младите творци, които умело и с изразните средства на художественото изкуство са успели да уловят драматичните моменти при извършването на спасителни дейности. „Като гледам наградените и изложени рисунки, виждам че бъдещето ни е в добри ръце”, допълни още гл. комисар Николов.
Над 800 рисунки на деца на възраст от 6 до 18 години участваха в рамките на традиционния Националния конкурс „С очите си видях бедата”. Жури, съставено от представители на Националната художествена академия, Училището за изящни изкуства “Илия Петров”, Национален дворец на децата и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, определи за наградите в три категории 27 ученици от цялата страна. В конкурса досега са участвали деца от държави от пет континента, а във финалния етап днес бяха представени и рисунки на деца от Индонезия. Конкурсът е свързан с учебното съдържание в детските заведения и средното образование за придобиване на знания и умения за действия при бедствия, пожари, аварии и оказване на първа помощ на пострадали. Като утвърдена национална изява за подрастващите конкурсът присъства в Националния календар за извънучилищните дейности на образователното министерство.


Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.