14 септември – професионален празник на българските пожарникари

Министър Демерджиев: Пожарните екипи пристигат винаги първи на мястото на инцидента и винаги са готови да помогнат на хората.

 

​На професионалния празник на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов благодари на колегите си за изпълнените задачи, преодолените предизвикателства и спасените стотици човешки животи .

 

На 14 септември, 117 години след провеждането на първия пожарникарски събор в София, поставил основите на организираното пожарно движение в страната, пожарникарите отбелязаха своя професионален празник.
„Пожарните екипи са гръбнакът на Единната спасителна система в страната. Винаги първи пристигащи на мястото на инцидента и винаги готови да помогнат на хората, изпаднали в беда. Стотици са кадрите запечатали ежедневния героизъм на българските пожарникари. Видях действията им и лично, по време на тежкото бедствие в района на Карлово. Благодарение на вашите усилия, заедно с българската армия и доброволци, няма загинали“. Това заяви заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в поздравителното си слово към служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той поздрави колегите си за това, че с ежедневната си работа издигат авторитета на министерството в очите на обществото и носят с чест и достойнство отличителните знаци на пожарната. За първите 9 месеца на тази година екипите на ГДПБЗН са реагирали на близо 40 000 сигнала за произшествия. При инцидентите пряко са спасени 476 човешки живота, отбеляза вътрешният министър отправи и лична благодарност към директора на главната дирекция главен комисар Николай Николов за енергията, постоянството и достойнството, с които изпълнява функциите си на ръководител.
„И тази година се справихте, изпълнихте поставените задачи. Горд съм с вас, че не се огънахте пред трудностите, не се уплашихте от опасностите и спасихте стотици човешки животи. Благодарение на вас професията ни се радва на най-високо обществено доверие. Вие направихте така, че хората да усетят по-висока степен на сигурност“, отправи думи на признателност към служителите и на ветераните главен комисар Николов. Той обяви началото на национална инициатива за изграждането на паметник в двора на главната дирекция на Юрий Захарчук, обявен за пожарникар на XX век.
От името на президента на Република България Румен Радев поздравителен адрес към пожарникарите прочете генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили: „В този ден отдаваме заслужено уважение към себеотрицанието и усилията, които полагате, изпълнявайки своята високохуманна мисия. Вашата отдаденост на тази героична професия и ежедневно проявяваните кураж и отговорност будят възхищение и са пример за подражание и гордост. Вярвам, че с воля, решимост и професионализъм успешно ще преодолявате трудностите и предизвикателствата, пред които ежедневно се изправяте“.
Председателят на УС на Националната асоциация на доброволците в България Ясен Цветков също отправи специален поздрав. „В своя нелек път доброволците вървим със сериозната подкрепа на нашите приятели и учители от ГДПБЗН“, посочи той и удостои главен комисар Николов с най-високото отличие на асоциацията – „Почетен знак“.
С пожелания да съхранят волята и мотивацията си при изпълнение на служебния дълг поздравителни адреси към пожарникарите отправиха министър-председателят на Република България, министърът на отбраната, представители на държавната и местната власт, редица държавни, частни и неправителствени организации.
Празника на пожарникарите уважиха заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър, заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев, директори на дирекции в МВР, ръководители на държавни учреждения и партньорски организации.
Гостите почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари с поднасянето на венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Във фоайето на сградата гостите разгледаха творби от конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“, които могат да бъдат закупени. ГДПБЗН прави изложбата с благотворителна цел и всички събрани средства ще отидат в помощ на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните задължения пожарникари и спасители.
По случай празника 305 огнеборци бяха наградени с различни награди от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН.
Историческа справка:
Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” с решение № 385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995 г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14 септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.
В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

Информационен сайт на ГДПБЗН © 2020, www.pojarna.com

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of the webpage are sole responsibility of FSCP GD and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the participating countries the Managing Authority and the Joint Secretariat.